EĞİTİMDE YENİ UFUKLAR KONFERANSI

30 Ekim 2020

Ben, hasbelkader bir bilim insanı olarak, konferansları çok önemsiyorum. Çünkü gerçek manada yapılan konferanslar, bilim insanının bilgiyi alıp satabileceği ve dost kervanını genişletebileceği bir Pazar yeri. Bu pazarın iyi kullanması lazım.

 

Uluslararası Konferansları; sektörel bazda dünyadaki gelişmeler hangi seviyededir, bunları bizzat görmek için bir vesile olarak görüyorum.  Bu tür toplantılar, bilgi transferinin yapılabileceği ve kurumlar veya şirketlerle ikili ortaklıkların kolayca sağlanabileceği sıcak ortamlar yaratıyor.  Ulusal seviyedeki toplantıları ise, direk bilgi aktarımının birinci elden yapıldığı ve bilimsel seviye ile örgütsel çalışma yeteneği ve potansiyelimizin ne olduğunun görülebilmesi için bir fırsat ortamı olarak değerlendiriyorum. Her iki toplantı türünün en önemli özelliklerinden biri, yeni dostluklar edinmeye imkân sağlaması ve ikili, üçlü hatta dörtlü işbirliği için fırsatlar yaratabilmesidir. Bu tür toplantılarda en yüksek verim, etkinliğin yüz yüze yapılması halinde alınıyor. Tabii ki hazır giderseniz (bir turistik gezi gibi değil) tadından yenmiyor, doğruya ve güzele itibar ediyorsunuz ve itibar görüyorsunuz.

 

Böyle toplantılardan biri, 2-4 Eylül 2020 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin başkenti Lefkoşe’de Kıbrıs Uluslararası Üniversitesinin ev sahipliğinde yapıldı. Bir Konferanslar serisi olarak düzenlenen toplantı da ben de Eğitimde Yeni Ufuklar Uluslararası Konferansına (International Conference on New Horizons in Education), yüz yüze katılmayı çok istememe rağmen, salgın nedeniyle sanal olarak katıldım ve yükseköğretimle ilgili bazı bildiriler sundum. Toplantıya çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluş destek verdi.  Bunlardan biri de YÖK Yükseköğretim Kalite Kurulu’ydu.

 

Toplantının çok zengin bir programa sahip olduğunu söyleyebilirim.  Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi rektörünün kısa bir açılış konuşmasından sonra Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Türk Yükseköğretiminde Akreditasyon Gelişimi” başlıklı bir bildiri sundu. Yükseköğretim sisteminin geçmişi ve geleceği ile ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Elmas, teknoloji gelişimi ile insan adaptasyonu arasındaki ilişkinin zamana bağlı olarak değişimi üzerinde durdu ve ülkemizin bu ilişkideki yeri ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

 

Toplantıların açılış oturumunda değişik ülkelerden davetli konuşmacılar sunularını gerçekleştirdi.  Birleşik Krallık Central Lancashire Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Michael Thomas, dijital eğitimin etkiler üzerinde konuşarak sosyal adalet vurgusu yaptı. ABD Ohio Üniversite’sinden Terasa Franklin, “Seçme teknolojileri ve değerlendirme tasarımı” ve Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Robert G. Doyle, “Değişen sınıf anatomisi” başlıklı bildirilerini sundular. Ayrıca ABD’den Prof. Dr. Douglas Franklin ve Prof. Dr. John Hitchcock,  Portekiz’den Prof. Dr. Carlos Francisco De Sousa Reis,  İtalya’dan Prof. Dr. Paolo Di Sia, ülkemizden Prof. Dr. Feza Orhan, Prof. Dr. Ferhan Odabaşi ve Prof. Dr. Buket Akkoyunlu eğitim ve öğretimle ilgili olarak önemli katkılarda bulundular.   Bildirilere, online olarak ulaşmak mümkün (https://www.int-e.net/publication_folder/inte/inte-istec-iticam-ietc-iwsc-2020.pdf)

 

Bu toplantılar, bir konferans dizisi olarak her yıl yapılıyor.  Toplantıların Başkanı Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Aytekin İŞMAN hocamız.  Yıllardır fedakârca bu görevi yapıyor.  Üstelik çok başarılı ve her yıl yeni gelişmelerin sağlandığını görüyoruz.  Kendisini ve ekibini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.  Daha önceki yıllarda Sakarya, İstanbul, Paris, Roma, Prag, Lefkoşe’de yapılan bu toplantılar serisi, 2021 yılı Eylül ayında KKTC’nin Girne şehrinde Final Üniversite’sinin ev sahipliğinde yapılacak (https://www.int-e.net/).  Ayrıca İngilizce bildiriler, farklı endeksler tarafından taranan dergilerde yayımlanabiliyor.

 

Ben bu etkinlikte kendimi, en kapsamlı uluslararası bir toplantıdaymış gibi hissettim.  Nasip olursa gelecek toplantılara da zevkle katılmak istiyorum.

 

Seven, düşünen ve üreten insan için devam.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

Eskişehir Web Tasarım